Той уточни, че началникът на митническия пункт Димитър Колев е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за вземане на подкупи. Колев е задържан за 72 часа, след което ще бъде поискана от съда постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

Останалите шестима - началник смяна "Г" Чавдар Дюлгеров, Георги Ванев, началник смяна „Б”, Димитър Шопов, зам.-началник на смяна „Б”, Юрий Козницов, митнически инспектор от смяна „Г”, Илия Илиев, зам.-началник на смяна В и Йоалита Бозукова, експерт „Приходи и такси”, са обвинени като участници в организираната престъпна група.

Дюлгеров, Ванев, Шопов и Козницов също са в ареста за 72 часа, а Илиев и Бозукова са освободени с парични гаранции от 2000 и 1000 лева.

"Операцията започна в избран от нас момент, когато единият началник смяна предаде на началника на митницата плик с пари. Към момента сме повдигнали обвинения на седем лица”, допълни зам.-главният прокурор.

Борислав Сарафов обясни, че с тези лица не се изчерпват всички, на които ще им бъде повдигнато обвинение. До момента са разпитани 14 свидетели, сред които са и шофьори на камиони от Украйна, Молдова и Румъния. Те са давали различни суми на митническите служители "за почерпка" и за да не преминат през митническа проверка. Сред разпитаните има и служители на пункта, които разказват детайли от корупционната схема.

При мащабната операция на ДАНС бяха задържани 32-ма митничари от две смени на ГКПП-Лесово. По данни на прокуратурата те са вземали подкупи от шофьори. Акцията, разпоредена и координирана от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, е започнала около 23.30 часа в събота и до 15 часа в неделя граничният пункт към Турция бе затворен, което предизвика километрични опашки.

В хода на разследването към момента бяха извършени претърсвания на над 40 адреса (служебни помещения в ГКПП и домашни адреси), проведени бяха и множество разпити и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите и бяха иззети над 220 хиляди лева в левове и различна чужда валута (евро, долари, турски лири и др.).