Това съобщи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, цитирано от БТА. Споразумението урежда правата за публично излъчване на музикални произведения в туристическите обекти.
То обхваща периода до 2014 г., което дава възможност на собствениците на хотели и ресторанти да планират и включат към бизнесплановете си разходите за публично излъчване на музикални произведения.

В документа са регламентирани различни тарифи, които зависят от категорията на обектите, броя на местата в тях, сезонността на обекта. На основата на подписания документ членовете на хотелиерската организация и наемателите на техните обекти ще могат да сключат индивидуални договори. Споразумението влиза в сила от деня на подписването му.

Очаква се към споразумението в най-скоро време да се присъедини и сдружението на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели за колективно управление на авторски права "Музикаутор".

На церемонията са присъствали заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев.
Постигането на четиригодишно рамково споразумение е безспорен успех за всяка от страните и стъпка към нормализация на икономическата среда в България в областта на авторското право и сродните му права, заяви Маринов.