Занапред ще бъде правен взискателен преглед преди да бъдат допуснати феновете на мачовете. Т.нар. "рискова агитка" да бъде пропускана четири, а не два часа преди началото на мача на стадиона, освен това футболните запалянковци ще бъдат проверявани с дрегери и тестове за наркотици, уточни Валери Йорданов след погрома около вечното дерби "Левски"-ЦСКА, цитиран от БГНЕС.

„Колегите, сами видяхте, на какво са били изложени. При махането на част от загражденията на стадиона от страна на агитката на ЦСКА, се създава много по-голяма предпоставка за нахлуване на терена. Представете си какво можеше да се случи, ако другата агитка също реши да нахлуе на терена”, коментира на пресконференцията пък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
По думите му извеждането на агитката на ЦСКА се случва за първи път като мярка. Но полицаите са преценили, че това е било правилно.
„Колегите са направили абсолютно всичко, което е било възможно. На мачовете от Английската лига няма агресия, има атмосфера на театър, която те зарежда”, каза той.

На пресконференцията в СДВР стана ясно, че главният секретар на МВР Калин Георгиев е разпоредил извеждането на агитката на ЦСКА от сектор „Г” на стадион „Георги Аспарухов”, а следващото подобно мероприятие ще бъде охранявано много по-строго.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще изпрати писмо до Народното събрание, МВР и БФС, с което ще поиска удвояване на санкциите за спортно хулиганство.
Тя се обяви за промяна на закона за опазване на обществения ред при организирането на спортни събития, съобщи БТА. За противообществени прояви в момента се налага глоба от 200 до 500 лева.

Фандъкова иска и въвеждането на глоба за родителите на непълнолетни лица от 16 до 18-годишна възраст, които са уличени в спортно хулиганство. В момента санкцията за младежите е единствено задържане в териториална структура на МВР за срок до 10 денонощия.
Кметът посочи, че трябва да се въведе и по-широко прилагане на мярката футболни мачове да се играят без публика.

Столичният кмет съобщи още, че предстои изчисляване на щетите, нанесени върху общинска собственост по улиците в града след срещата между "Левски" и ЦСКА на стадион "Георги Аспарухов" в събота. По думите й депозитът от 5000 лева, внесен от организаторите на мача, който тя е разпоредила да не се връща, ще е достатъчен за изчистването на терените. Щетите върху градския транспорт ще бъдат покрити от застраховките на транспортните средства.

В събота след вечното дерби се стигна до сблъсъци на фенове с полицията, както и между двете агитки, при които бяха ранени 32-ма полицаи, а 23-ма фенове бяха арестувани. В неделя пък от ЦСКА обявиха, че ще съдят ръководството на синия клуб, заради това, че голям брой привърженици на "червените" са били изкарани от стадиона.

Последна актуализация в 16.30 ч.