Екшънът се разиграл в края на миналата седмица, когато около 22 часа полицейски екип от Ихтиман се отзовал на сигнал за лек автомобил "БМВ", който се въртял в кръг със свистене на гуми пред сградата на Държавното лесничейство в града.

Полицаите се опитали да спрат колата, но шофьорът пренебрагнал стоп-палката, както и подадените му впоследствие звукови и светлинни сигнали, и насочил колата към село Стамболово.

Последвало близо 8-километрово преследване, при което БМВ-то преминало ж.п. прелеза на селото при спуснати бариери, после водачът го изоставил и успял да се укрие.

Малко по-късно обаче криминалистите го задържали. Оказало се, че 17-годишният младеж от Стамболово няма шофьорска книжка, но има връчено и влязло в сила наказателно постановление за същото нарушение.

Срещу непълнолетния извършител е образувано бързо производство по член 343В от Наказателния кодекс за управление на моторно превозно средство в срок на изтърпяване на наказание "лишаване от право да управлява".
Предвиденото от закона наказание е затвор за срок до 2 години.


Преди дни депутатът от БСП Татяна Буруджиева излезе с идея да се забрани на младите водачи да шофират мощни автомобили. Според нея експертите ще определят каква да е допустимата мощност и какъв да е "преходният период"  - 6 месеца или една година.