В интервю за БНТ той отговори на въпроса дали полицейската операция е била грешка. По думите му, що се отнася до използването на белия автобус, това е част от проверката, която прокуратурата започна за действията на МВР в нощта на 40-ия протест срещу правителството.

Личният му коментар обаче беше:

"Времето ще покаже. Парламентът нали е цял? Там ли е? Тази сутрин минах, гледам, че си е на мястото, всичко си е наред". 

На повторно запитване дали като главен секретар все пак не вижда грешки в акцията с автобуса, Лазаров отговори:

"Безгрешни хора има ли? След като не сме успели да изведем автобуса от първия опит, явно нещо не е сработило както трябва, но нека да разгледаме фактите какви са - институцията парламент е запазена, депутатите са изведени невредими. Другото са подробности". 

В отговор на коментар от водещите, че е имало полицейско насилие и ранени граждани, той каза, че е имало и пострадали служители на МВР, както и хвърляне на камъни в автобуса, в който "се возеха български депутати".

Лазаров все пак се ангажира ръководството на министерството да бъде безкомпромисно към служителите си, за които има потвърдени данни, че са превишили правомощията си. Същото обаче ще бъде отношението и към провокаторите, "които окървавиха протеста", допълни той. 

На въпрос дали в МВР знаят кои са провокаторите, главният секретар отвърна:

"Има много информация, но стилът, който аз налагам и по-който ще работят колегите, които са ми подчинени, е следният - говорим и посочваме там, където имаме доказателства".

По повод очакваните нови мащабни протести през септември, когато депутатите се завърнат от ваканция, Лазаров увери, че МВР има стратегия как да действа и голям ресурс, който до момента не бил използван в пълния си обем при протестите. Той бе категоричен, че полицията ще приложи цялата строгост на закона срещу лицата, които правят провокации и извършват престъпления.

На въпрос дали МВР има становище по предложението на задържания неведнък като провокатор Бисер Миланов-Петното - граждански бригади да извършват арести на протестиращи, Лазаров каза, че всеки има право на идеи, но той няма да ги коментира.

Уточни обаче, че има стратегия за работа с извънщатни сътрудници, които са главно бивши служители на МВР и МО и ще се ползват в борбата с конвенционалната престъпност, но към тях ще има изисквания, като например чисто съдебно минало.

Както е известно, Петното има солидно криминално досие и е лежал в затвора.

Светлозар Лазаров коментира и темата за новия зам.-шеф на митниците Николай Попов, въпреки че е с отнет достъпът до класифицирана информация. Попитан дали е вярна информацията, че това е станало заради съмнителни връзки на Попов по времето, когато е работил в МВР, главният секретар отговори, че не е чел досието му, но ако такава справка бъде поискана, ще бъде дадена на компетентните органи.