Това съобщи в интервю за БНР инспектор Росен Белишки от Криминална полиция.

След като БНБ постави под надзор Корпоративна търговска банка, клоновете на Първа инвестиционна банка бяха атакувани от вложители.

"При нас имаше информация, че определени лица от криминалния контингент, използвайки големите навалици около банките, са се опитали да наблюдават и да следят хора, които пренасят някакви суми. Но доколкото аз имам информация, няма сериозни случаи на откраднати суми покрай проблема с банковата система", каза Белишки.

Преди седмица обаче пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията съобщи, че клиент на банка, изтеглил 80 000 лева в брой, е бил проследен и ограбен.

Хора от криминалния контингент са се възползвали от опашките, редили са се и са избирали жертвите си, тъй като притеснените клиенти са споделяли много неща за себе си и парите си”, коментира тогава Безлов.

От МВР съветват хората, заради настъпващото лято и отпуските, да държат парите си не у дома, а в банки.

Криминалистите съветват още да не се пренасят пари в прозрачни торби, да не бъдат оставяни в автомобил без надзор, сумите да бъдат съхранявани на подходящи и недостъпни места и гражданите да не се поддават на опити за измама под предлог разваляне на банкноти, подкупи за катастрофи, лечения и др.

По думите на инспектор Белишки, по традиция през лятото част от криминалния контингент отива от София към морските ни курорти. От МВР отчитат 20 на сто намаление на кражбите у нас за периода от януари до май тази година.