В един от най-красивите български планински курорти Мальовица множество българи честваха по специален начин националния ни празник. Хора от цялата страна станаха свидетели на празнична програма, посветена на Деня на Освобождението. Точно в 12 часа тридесет деца от туристическа група "Млад планинар" от град Петрич, развявайки национални трибагреници, се спуснаха по ски пистата в специална конфигурация, изобразяваща формата на буквата V.

"Децата решиха да се спуснат под формата на буквата "V", защото по този начин първо показват знака за victory или победа, каквато България е извоювала преди 143 години с подписването на мирния договор в Сан Стефано и второ, защото именно знакът "V" e стоял и като специална нашивка-шеврон на униформите на воините, освободители от Руската Императорска армия", разказаха за детската идея организаторите на събитието от комплекса "Мальовица".

Вечерта ски учители и любители на зимните спортове ще се спуснат отново, носейки огнени факли и български знамена. "Надяваме се факлите, в ръцете на опитните скиори, да са само отражение на огъня, които такива събития могат да запалят в сърцата си младите българи. Тук, на Мальовица и на Трети март е времето и мястото да си спомним и за легендата за Мальо войвода, българският хайдутин, загинал под върха в битка с поробителите.", споделиха инициаторите на празничната програма. Тържествата по повод Националния празник на България ще завършат със заря.

"Трябва да помним историята си и да предаваме от поколение на поколение любовта си към най-красивата за нас българите европейска страна - нашата си България", пожелаха на стотиците гости организаторите на събитието. Те изразиха и удоволствие от факта, че толкова много българи са се качили на 3-ти март на Меча поляна и заедно са отпразнували Националния празник на България.

Падналият в първите дни на март сняг над Мальовица донесе приятно изживяване по пистите за всички почитатели на зимните спортове. През целия ден на Меча поляна множество децата и възрастните се забавляваха на отлично обработените писти и на тържествата по случай 3 март.

Всички празнични събития бяха проведени при стриктно спазване на всички предписани от здравните власти противоепидемични мерки.