Жените обаче са вземали парите неправомерно, тъй като децата им са посещавали детски ясли в този период, съобщи bTV.

900 са майките, които не са спазили закона и са получавали по 240 лева месечно без да имат право, съобщи БНТ. Всички вече са получили известия от НОИ, в които се настоява за връщане на сумите, вариращи от 2500 до 3000 лв.
В началото на юли управителят на осигурителния институт Христина Митрева разкри, че майките, получили обезщетение, докато детето е било на ясла, ще връщат парите с лихва. Тя обаче уточни, че парите ще се възстановяват само за дните, когато детето е посещавало детското заведение и са плащани т.нар. хранодни.

По-късно социалният министър Тотю Младенов заяви готовност на нарушителите да бъдат опростени лихвите.
Оказа се, че 900 са майките в цялата страна, които са получили пари неправомерно и трябва да ги връщат.

Днес майките, най-много от които бяха от Благоевград и Търговище, внесоха декларация с исканията си в Министерски съвет. Те искат да им бъдат опростени всички задължения. Настояват и за наказание за служителите на НОИ, които чак сега прилагат закона, а не преди 4 години, когато е бил променен.

Протест на майки по същия повод имаше и във Враца. Случаите там са стотици.

Темата коментира и президентът Георги Първанов. По мнението му става дума за 
неправомерно взети обезщетения. Президентът обаче смята, че тежестта на кризата не би трябвало да се стоварва върху майките.

По повод на идеята за опрощаване по линия на президентското правомощие на част от задълженията на майките президентът каза, че опрощаване не може да стане анблок. Георги Първанов обясни, че опрощаването може да бъде само по конкретно решение и да засяга онези вземания, които са несъбираеми.