След като умира управителят на фирма "Инфрапак" Костадин Лилов, двамата му съдружници Стефан Николов и Пламен Пъшев отказват да подписват документи, не назначават нов управител и не подават информация в НОИ за персонала, пише онлайн изданието на в. "Марица".

Това оставя служителката Петя Атанасова, която наскоро е родила, без обезщетение за майчинство, тъй като поради липсата на данни НОИ не могат да изплатят нищо. Няма и законодателен акт, който да задържи съдружниците да назначат нов управител.

Според Атанасова тя е загубила около 1760 лева за изминалите осем месеца. "Новината, че оставам без майчинство, ми подейства направо смазващо в началото. Обръщах се към всички инстанции - НОИ, РУСО и прокуратурата за съдействие. Отвсякъде ми съчувстваха и ме отпращаха с обяснението, че почти нищо не могат да направят", разказва жената.
Нужни били назначаването на нов управител и подписът му, за да бъдат придвижени всички болнични и документи на жената.

Чрез адвокат Атанасова е поискала фирмата да бъде обявена в ликвидация. "Никой не иска, а и насила не може да стане управител на фирмата. "Инфрапак" е докарана до такова състояние, че който си сложи главата в торбата, ще влезе в затвора. Затова и никой от нас не подписва документи. За Петя се опитахме да направим всичко възможно. Заедно със счетоводителката бяхме в РУСО, но без подписа на управител нищо не може да стане", заяви Пламен Пъшев.
Той допълни, че работниците са в почти същото положение, защото не могат да си получат трудовите книжки.
Всичко е запечатано от съдия-изпълнител, очаква се да влезе и ликвидатор, обяснява съдружникът.