Очаква се електронното обучение да се въведе в университетите от академичната 2012/2013 година,  уточни Евтимова, цитирана от БТА.

Проектът за онлайн обучение в българските университети вече е одобрен от комитета за наблюдение по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".  За отпускането на средства от проекта ще могат да кандидатстват всички висши училища у нас - държавни и частни, заяви заместник-министърът.
Сега се правят конкретните изчисления, до каква сума ще може да кандидатства всяко висше училище в зависимост от електронната платформа за обучение, която ще предложи, допълни Евтимова.

В началото на седмицата министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви, че чрез онлайн обучението студентите ще могат "да наблюдават лекциите на своите преподаватели през интернет, ще могат от компютъра си да влизат в библиотеката на своя университет или да четат препоръчаната им литература, ще имат на разположение тестове и обучителни материали и най-важното - ще се увеличат контактите им с преподавателите".

Сега електронно обучение има в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Нов български университет.

Междувременно Националния статистически институт съобщи, че общият брой на студентите у нас през учебната 2010/2011 година, включващ записаните в четирите образователно-квалификационни степени - "професионален бакалавър", "бакалавър", "магистър" и "доктор", е 285 300.  Този брой на студентите е с 26 600 повече или сега има 10.3% увеличение на студентите в сравнение с учебната 2006/2007 година.