По разследването за ОП "Административен капацитет" (ОПАК) обвиняеми са председателят на Военноапелативния съд Петър Петков и председателят на САС Веселин Пенгезов. То е за присвояване на евросредства, изразходвани за проекта за софтуер на военните съдилища за над 700 хил. лв. Според прокуратурата те са присвоили 42 217 лв., поверени на Петков да ги управлява.
По това време Дивизиева бе зам.-министър на държавната администрация и ръководител на ОПАК.

Според обвинението на Военно-окръжна прокуратура – София в периода 29 април 2009 г. – 26 ноември 2009 г. Дивизиева умишлено е улеснила и помогнала на Петков да предостави неверни сведения пред ОПАК.
Те са отразени в доклад от 26 ноември 2009 г. - че са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, но такива всъщност не е имало.

Дивизиева е "съдействала чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки", става ясно от съобщението на прокуратурата.

Това е едно сериозно недоразумение. Може би е излишно да казвам, че не съм извършила престъпление. Обвиняват ме за период от време, през по-голямата част от който не съм била на тази позиция като зам.-министър", заяви днес Дивизиева, която се яви в ДАНС, където й бе повдигнато обвинението, предаде Дарик.

Тя допълни, че обвинението е за периода април-ноември 2009 г., а тя напуска министерството през юли.

По думите й си е вършила работата законосъобразно и се надява прокуратурата също да си свърши работата обективно.

Дивизиева е говорила с премиера и на този етап смята, че няма основание да подава оставката си.

Добави, че се надява въпросното недоразумение да се разреши по-скоро и благодари на колегите си за усилията им, положили в ОПАК, за да бъде най-успешната за този период от време.

Дивизиева заяви, че не познава нито Петков, нито Пенгезов, а за проекта е била информирана така, както и за всички други.

Прокуратурата е поискала да бъде отнет допуска до класифицирана
информация
на Мария Дивизиева.

Междувременно премиерът не отговори еднозначно дали ще освободи Дивизиева, предаде БНР. По думите му тя е в отпуск до края на месеца.

"Обвинението срещу Дивизиева няма нищо общо с дейността на този кабинет. Все пак, е само обвинение, на този етап. Това е случай преди години, и няма нищо общо с дейността на този кабинет, и нейната дейност в последната една година, като началник на кабинета", каза Пламен Орешарски.