Предложението е изготвено още по времето на служебния кабинет "Близнашки" и е публикувано за обществено обсъждане, съобщи БНР.

В мотивите пише, че за разлика от сградите на чуждите посолства у нас, на входа на министерството липсва присъствието на полицейски служители.

Това създавало засилена опасност и уязвимост при посещенията на множество посланици, дипломати и представители на международни организации, акредитирани в България.

Ето защо се иска включването на външното ведомство в списъка със стратегически обекти от значение за националната сигурност.

Към момента няма информация дали конкретен инцидент или заплаха са причината за това искане на бившия служебен външен министър и вече титуляр на поста Даниел Митов.

Пред сградата на Външно министерство често се събират граждански протести при чуждестранни визити, които са охранявани от полиция и жандармерия.

Един от по-значимите беше през лятото, когато проукраинска демонстрация освирка автомобила на руския външен министър Сергей Лавров на влизане в зданието. Тогава обаче нямаше сблъсъци или насилие.

В предложението пише още, че в Централното управление за създадени и работят три регистратури за класифицирана информация с най-високо ниво на секретност, както и звено на ДАНС.

Охраната е нужна също за Националния визов център, за данните на всички дипломатически паспорти, за дипломатическите архиви, касата и не на последно място - за една от най-богатите колекции на картини, скулптури и други художествени ценности, оценката на които възлиза на десетки милиони левове.