От комисариата поискаха ЕС временно да прекрати прилагането на Дъблинската конвенция, която задължава страните-членки да връщат бежанците в първата държава, през чиято територия те са влезли в съюза, съобщи БТА.

В позицията на ООН се казва, че българските власти не предоставят основни услуги като доставки на храна и медицинска помощ, държат мигрантите в лагери без основателни причини и отлагат тяхната регистрация.

ФОТОГАЛЕРИЯ: Ужасът в бежанския център в Харманли

ФОТОГАЛЕРИЯ: Над 2000 деца живеят в бежанските центрове.

"Агенцията установи, че търсещите убежище в България са изправени пред действителен риск от нечовешко и унизително отношение заради системни слабости в условията за приемане и в процедурите за даване на убежище", заяви говорителят на Върховния комисариат Бабар Балох.

Вчера от МВР съобщиха, че за периода от 1 януари до 30 декември 2013 г. са задържани 11 606 граждани на трети страни, които са се опитали да влязат нелегално у нас. От тях най-много са гражданите на Сирия - 6643, или 57,2% от общия брой. Следват 1931 афганистанци, 495 алжирци и 478 палестинци.

В края на ноември у нас бе върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, който разговаря с премиера Пламен Орешарски и еврокомисаря по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, а след това посети и бежанския лагер в столичния кв."Враждебна".

Бежанците в Харманли си направиха училище

Импровизирано училище си направиха сирийските бежанци в приемателния център в Харманли, съобщи Булфото. То се намира в едно от помещенията на обновена сграда и в него сирийците учат английски език. 
За момента обаче те нямат чинове и седят на пода върху дюшеци.

Началникът на лагера Йордан Малинов, обеща през следващата седмица да им осигури чинове.

Занятията на бежанците започват от 9 часа и приключват в 17.30 часа. Те са разделени на четири възрастови групи.
Целта е сирийците да получат елементарна подготовка за този най-популярен в света език, каза 24-годишният Мохамед Саид. Той по професия е учител и е преподавал в училище в Сирия.

Инициативата за училището дошла от самите сирийци, а за реализирането  помогна доброволката Лидия Стайкова от Хасково и английската заселничка Джил.