Не един и двама са пропътували цялото Българско Черноморие от север на юг в търсене на най-красивия плаж в България - и за всеки този плаж е различен.

Едни търсят божествен ситен пясък, други - скали и драматични пейзажи, трети - синя и чиста вода.

Каквато и да е вашата представа за красив плаж и приятна почивка на Българското Черноморие, ще откриете поне един такъв в следващия списък.

Крапец

Крапец е едно от най-северните места в България, на които можете да събирате тен, както и едно от най-запазените от желязо и бетон парчета крайбрежие у нас. Плажът на Крапец е дълъг 6 км и се простира чак до Дуранкулак, което означава, че има място за всички - има зона с чадъри и плажен бар, както и дълга дива част с палатки и кемпери, повечето от които закътани в горичката. Тук сезонът на топлата морска вода е кратък, но спокойствието, тишината и усещането за свобода са безценни.

Тюленово

Северното Черноморие е по-нащърбено от юга и пясъчните плажове са по-малко. Затова пък надвисналите над морето тук скали и загадъчните им силуети по изгрев, казват, били любов за цял живот. От деня, в който за първи път видите бялата пяна при разбиващите се в скалите вълни, Тюленово ще се закотви в сърцето ви и все ще се чудите как да подредите маршрутите за летните почивки така, че да минавате някъде наблизо. Между Тюленово и Шабла се е оформил и нещо като скален басейн - плитък залив, известен като Малкото море.

Болата, Каварна

Болата е един от плажовете, които непременно трябва да посетите, докато сте в района на Каварна. Заливът със забъркана в различни нюанси синя вода, червеникави скали и зелени влажни зони е като излязъл от палитра на художник, а най-добрият начин да видите цялата тази красота е като се качите на скалите над плажа. Когато слезете при самия плаж, ще получите ситен пясък и вода, идеална за гмуркане.

Иракли

Иракли има легендарен статус, но както и много други места по Българското Черноморие, той вече съвсем не е това, което беше преди години. Въпреки разрастващата се облагородена зона край него, гората и пясъкът на Иракли все още привличат почитателите на дивото къмпингуване. Иракли е едно от местата по българското крайбрежие на Черно море, където често могат да се видят делфини, които скачат над водата близо до плажа.

Източния плаж, Поморие

Ако ви се ходи на черен плаж плюс бонус признание "Син флаг", тръгнете към края на Източния плаж в Поморие. Цветът на пясъка се дължи на високото съдържание на желязо в него. Плажът е популярен и е най-пълният с хора в този списък, има заведения и чадъри. Наблизо се намира Поморийското езеро, край чийто бряг е построен Музеят на солта. При музея има свободно достъпна зона с лечебна кал, с която много от посетителите на града си правят кални бани, а в града има много балнеохотели за специализирано лечение и процедури. Поморийското езеро пък е известно с богатия си птичи живот, за който можете да научите повече в посетителския център, разположен точно до Музея на солта. Оттам можете и да наемете колело и да обиколите езерото.

Устието на Велека, Синеморец

Ако търсите изолирано пясъчно убежище и наистина впечатляваща природа, плажът при устието на река Велека в Синеморец е точно такова място. Тук водите на реката и тези на Черно море се срещат и смесват различните си цветове - впечатляваща гледка, ако се качите на възвишението над устието. По реката се движат и лодки, които ще ви отведат навътре по течението на Велека, за да се запознаете с интересния й живот.