Това показват резултатите от социологическо изследване за нагласите към културно-историческото наследство в столицата, което е представително и е направено от "Алфа Рисърч" в периода 27 август - 5 септември. Интервюирани са 400 столичани.

През лятото Столична община взе решение на бул. "Витоша" да бъде поставена скулптура на Алеко Константинов и героя му Бай Ганьо на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов. Двамата ще бъдат седнали на столове пред маса.

В проучването обаче над 70% искат да бъде поставена фигура само на Алеко Констатинов, два пъти по-малко софиянци предпочитат авторът да бъде заедно с героя си, а едва 27% са съгласни двамата да се седнали на маса.
Още по-малко интервюирани - 22 на сто, одобряват Бай Ганьо да има чертите на актьора Георги Калоянчев.

В същото време 51% от столичани имат изцяло положително отношение към паметника на Съветската армия, а 17% - изцяло отрицателно.
66 процента от анкетираните смятат, че Паметникът на Съветската армия трябва да остане в сегашния си вид, но да се почисти, а 17 на сто - че трябва да се премахне и демонтира.

За паметника “1300 години България“ до НДК

Близо половината от участниците в проучването искат паметникът “1300 години България“ до НДК да бъде демонтиран или преместен, а там да остане само парк. 29% искат на негово място да се постави друг мемориал, а 25% - да остане, но да се почисти и укрепи.

На въпрос какво да бъде изградено на негово място, 30% посочват - парк, градина, алея. 11% са на мнение, че паметникът трябва да остане, да се реставрира, но да се смени символиката. 8% от запитаните искат да бъде изграден друг паметник, 4% предпочитат сцена за концерти, 2% - детска площадка, а 1% - паметник на Хан Аспарух.

Директорът на Алфа Рисърч Боряна Димитрова коментира, че мнението на хората за това какво да има на мястото на паметника е фрагменитрано, няма ясно виждане за това как той да се промени, предаде БТА.

Що се отнася до нагласите на столичани за възстановяване на Войнишкия паметник 33% от анкетираните, предимно по-възрастни хора и кореняци софиянци, които си спомнят съществувалия мемориал, подкрепят идеята, посочи Димитрова.

Много малко хора имат познанието за някога съществувалото в нашия град, коментира социологът. Според нея е трудно хората да поискат да се възстанови нещо, което дори не носят в своята памет.

По думите на Димитрова, сблъсъкът е поколенчески и се основава на липсата на познание за Войнишкия паметник.

Изводите

Основен извод от проучването, който би могъл да се направи на базата на отговорите на запитаните, според Димитрова, е, че модернизацията на града не бива да става за сметка на загубата на културно-историческо наследство.

Данните от проучвенато показват още, че 47% от запитаните смятат, че състоянието на културно-историческото наследство в столицата и достъпът до него се подобрява.
Едва 9,6% са на мнение, че поддържането на паметниците се влошава.

От Столична община заявиха, че резултатите от проучването ще бъдат полезни при вземането на решения за бъдещето на тези паметници.