Това съобщиха от общинския съвет, цитирани от БТА.

В последните дни съкровището се превърна в "ябълката на раздора" между пловдивския кмет Славчо Атанасов и Министерството на културата и Националния исторически музей (НИМ). Скандалът избухна за това къде да бъде постоянната експозиция - в Пловдив или в НИМ в София. Сега за съкровището претенция има и Панагюрище.

Съветниците предлагат съкровището да бъде вписано във фонда на Градски исторически музей, откъдето ще може да гостува за участие в национални и международни изложения.

В декларацията се посочва, че органите на местната власт ще осигурят всички необходими условия за експониране, съхранение и опазване на Панагюрското съкровище. Според общинските съветници това ще допринесе за популяризиране на културно-историческото минало на града, за подпомагане социално-икономическото развитие на региона и привличане на повече туристи.

Освен това панагюрци искат 30% от приходите да се връщат в общината.
Декларацията ще бъде изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на културата Вежди Рашидов.

Вчера обаче заместник-министърът на културата Тодор Чобанов заяви, че Панагюрското златно съкровище ще стои в най-различни музеи, защото принадлежи на всички българи и е национално богатство.