По време на разследването е установено е, че в Силистра и региона е концентрирана голяма част от активния престъпен контингент, засичан при международни разследвания за източване на чужди банкови сметки с фалшиви карти.

Операцията е стартирала рано тази сутрин, когато едновременно са атакувани адреси в Силистра, Варна и София. Проверени са общо 22-ма души. Задържани са четирима силистренци на възраст между 22 и 39 години, 30-годишен столичанин и 36-годишен варненец. Продължава издирването на други двама, като на този етап е установено, че единият е в Белгия.
И срещу шестимата има европейски заповеди за арест, издадени преди около три месеца от Чехия. Те са предадени на прокуратурата, като след произнасяне на съда предстои екстрадирането им в Чешката република.
Други четирима силистренци, които са замесени в схемата, са задържани за 24 часа.

По време на акцията са претърсени 25 адреса – 23 от които в Силистра, по един в София и Варна. Там антимафиотите са открили и иззели голямо количество компютърни конфигурации, преносими компютри, флашпамети, електроника за манипулиране на банкомати, микрокамери, банкови карти, четци и батерии с електронни компоненти, заготовки на „усти”, лайсни и друга „декорация” за АТМ устройства.
Открити са още газов пистолет и въздушна пушка, преработени в бойни, наркотични вещества – кокаин и канабис, фалшива шофьорска книжка, 4 бележника със записки за незаконно лихварство.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира пред "Фокус", че разследването е продължило 2 години.


Последна актуализация в 14,40 ч.