Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред bTV в коментар за войната по пътищата и мерките, които държавата трябва да предприеме.

Факт е, че имаме знаци, но и грубо нарушаване на закона за движение по пътищата, което продължава от години. Държавата трябва да предприеме по-строги мерки“, заяви Нанков.

Министърът изрази съболезнования към семейството на 16-годишния Костадин Джардов от село Атия. Момчето бе блъснато и загина, докато пресича пешеходна пътека на пътя Бургас-Созопол, за да отиде на училище. 

Колегите от Созопол поеха ангажимент да преместят в населеното място спирката на градския транспорт, чието място не е на скоростна отсечка“, съобщи Николай Нанков и подчерта, че министерството проверява дали има официални уведомления за концентрацията на ПТП, която се случва на този участък.

Министърът допълни, че Агенция "Пътна инфраструктура" започва проектирането на пасарелка с асансьори на кръстовището, където загина Костадин, като тя ще е готова до началото на лятото. 

„Нашето министерство се ангажира с максимално ускоряване на процеса по подобряване на пътната инфраструктура в страната. След завършването на АМ „Хемус“, тя ще бъде алтернативен път на София-Варна и това ще облекчи натоварването край село Микре“, добави Нанков.

По думите на министъра пътят край Микре е един от най-добрите пътни участъци в България. Асфалтовото покритие е без забележки, поставени са нови знаци и маркировка. Въпреки това допреди ремонтът, до 2015 г., тежкият травматизъм на тази отсечка е в пъти по малък.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата