Ако през този месец ви предстои пътуване в посока Искърското дефиле и към небезизвестните скали при Гара Лакатник, може да видите от пътя и от жп линията огромен първомартенски символ. 

Още снимки вижте тук>>>

Инициативата се случва от няколко години, а през 2021 г. тя е под надслов "По пътя на мартеницата" - малък празник за местните, които казват, че за тях символизира сплотеност. 

"Това е инициатива, която съществува от няколко години по идея на местен инициативен комитет, самоорганизатори и частни лица, които заимстваха идеята от съседно село - Бов. Там пък в родолюбива инициатива се спуска трибагреник от скала в Искърското дефиле, която се нарича Триъгълника. Местните в Лакатник решиха да направим нещо подобно и на нашите скали, които са природна забележителност и един от уникалните феномени в България", разказва секретарят на Туристическо дружество "Репей" Мария Лазарова пред Dir.bg. 

 


За първи път тази година зад събитието застават институции - местното читалище "Искърски пролом", туристическото дружеството и местното училище "Христо Ботев". 

"Селището е оживено, кипи дейност, включително и творческа. Учениците от малкото ни училище, което е със статут на защитено и въпреки пандемичната обстановка, успяха да сътворят първомартенски артикули по време на клубовете им по интереси и то в малкото дни на присъствено обучение", допълва Лазарова. 

Изложба на изработеното от децата ще бъде експонирана в читалището. От 1 март тя е отворена за посетители.

"Най-различни, интересни и красиви артикули са изработили децата, доста са на брой и всеки е добре дошъл да им се полюбува", приканва секретарят и читалищен настоятел Цанка Цветкова-Коюва. 

Любопитното е, че всички участници са доброволци. А още по-интересно е спускането на мартеницата, която е с широчина 4 метра и е дълга 30 метра, от скалите.

"За поредна година то се случва с участието на планинските спасители от ПСС - отряд Лакатник, които приеха тази инициатива и я осъществят на терен на отвесната скала със собствени технически средства. Това е алпийска дейност, която изисква много специфични умения и подготовка", казва още  Лазарова.