Това съобщи проф. Виолета Йотова, ръководител на детската клиника в лечебното заведение, цитирана от БНР. 

Заради тежката коремна операция за отстраняване на хематоми от вътрешните органи, детето все още е на щадящ хранителен режим. Сияна беше приета в УМБАЛ "Св. Марина" на 1 май със счупени ребра и травми на панкреаса и далака след жесток побой, за който бе задържана майка й.

"Момиченцето е много контактно и търси внимание", посочи проф. Йотова.

Все още никой от близките на детето не го е потърсил и не е дошъл да го види. От социалните служби обаче вече съобщиха, че най-вероятно момиченцето ще бъде настанено в приемно семейство. 

Стари травми по тялото на Сияна, установени по време на съдебно-медицинската експертиза, дават основание да се смята, че тя е била малтретирано системно. Според лекарите момиченцето има типичното поведение на малтретирано дете. Сияна не плаче, дори когато изпитва болка. 

На 5 май Районният съд в Търговище остави за постоянно в ареста 21-годишната майка на момиченцето - Любослава Любенова. Тя е обвинена в нанасянето на средна телесна повреда и ако бъде призната за виновна може да получи между 2 и 10 години затвор. 

Служебният защитник на Любенова пък обяви пред журналисти, че клиентката му е признала вината си под психически натиск от полицаи, които й обещавали да я пуснат. Адвокатът бе, че ще обжалват наложената мярка за неотклонение.