45-годишният Марио Христов е арестуван при съвместна операция на полицията и Софийска градска прокуратура с 300 долара белязани банкноти.
Зам.-градският прокурор на София Роман Василев уточни, че митническият служител е следен три-четири дни.

Той е принуждавал човек, закупил от западна държава ударен "Мерцедес", да му даде пари за оформянето на документите на автомобила. При вкарването на автомобила в България, мъжът отишъл да му оправят документите. Митничарят задържал документите на колата под предлог, че записаната в договора за покупко-продажба цена е занижена.Казал, че ще ги оправи срещу сумата от 500 долара. Собственикът на колата обяснил, че няма толкова пари, след което започнало изнудването.

Междувременно изнудваният подал сигнал в регионалното звено за борба с организираната престъпност. Оттам му дали белязаните пари и антимафиотите направили клопка на митничаря.

Друг митнически служител бе задържан от служители от ОДМВР-София в Пирдоп, след сигнал подаден от собственичка на фирма в града. В схемата са участвали три служителки на митниците. Служителките от митнически пункт в Пирдоп  посетили офиса на пирдопска фирма. Там те заявили, че са констатирали нередности и че те трябва да се уточнят след посещение на собственика на фирмата в митническото бюро. Когато собственичката на фирмата посетила бюрото, й показали листче, на което били изписани две суми пари, с които да се „оправят проблемите” на две фирми – съответно 350 лв. за едната и 200 лв. за другата.

Собственичката сигнализирала полицията своевременно и занесла парите, които били приети от митничарите. За 24 часа е задържана само едната от трите служителки. Останалите две са разпитани.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов изрази притеснение за авторитета на професията митничар, предаде "Фокус". Той коментира, че в последните месеци полицията непрекъснато констатира случаи на пропуснати акцизни стоки през митницата, които след това задържат служителите на МВР. Примери за това имало с вноса на цигари и алкохол.

Информацията е осъвременена в 23.00 часа