„Прецених, че е морален акт да подам оставка”, заяви пред “Фокус” Шушков.

Кюстендилският митничар Марио Христов беше заловен с 300 долара белязани банкноти, след като изнудвал мъж, който искал да оформи документите на закупена в чужбина кола. 

Още в петък Шушков е провел разговор с шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
„Това е лично мое решение и разбиране, без някой да ме е подканял за това. В моята над 15-годишна ръководна практика в системата за първи път служител в подопечните ми учреждения е задържан под стража и е с повдигнато обвинение за престъпление по служба. Вчера пред заместника на г-н Танов и в личен разговор с ген. Танов обясних, че това не трябва да се счита като бягство от реформата, която правим. Смятам, че този мой акт е в подкрепа на реформата на митническата администрация, която започна през миналата година”, каза още подалият оставка митнически началник.

По повод задържането на неговия служител той коментира: „Случаят в Кюстендил беше голяма изненада и шок за мен и за колегите. Мислехме, че в това отношение сме овладели нещата, но изненадата беше пълна. Не очаквахме такова корупционно поведение. Следствените действия и съдът ще преценят до каква степен той е използвал корупционна практика. Но фактът си е факт и той е доста неприятен за всички нас”.

Около името на Шушков имаше скандал, след като през април Ваньо Танов разкри, че именно той се крие зад прякора Шушумигата, за който съобщи бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро. Тогава той заяви, че митнически  бос с прякор Шушумигата още работи по изпитани схеми на една от митниците и покровителства контрабандни канали.

Шушков е бил ръководител на Митнически пункт Станке Лисичково, началник на митниците в Благоевград и Кулата и шеф на Районната митническа дирекция София. Два пъти е бил заместник-кмет на Община Благоевград.

Междувременно 45-годишният Марио Христов беше пуснат днес под парична гаранция от 3000 лева.