Според решението на съда Георгива е лишена и от правото да упражнява търговска дейност за срок от 2 години, съобщи БТА.

Обвинението срещу организаторката бе за това, че е извършвала туроператорска дейност без разрешение. Според прокуратурата Георгиева е нарушила закона за туризма, организирайки груповото туристическо пътуване до Македония, включващо и разходка с кораба “Илинден“ в Охридското езеро.

Пред магистратите Георгиева заяви, че не е извършвала туроператорска дейност, а е била само отговорник на екскурзията до Охридското езеро, цитира я  Дарик радио. Тя допълни още, че идеята за екскурзията възникнала спонтанно и тъй като фирмата й има разрешително за екскурзии в чужбина организирала транспорта. Автобусът бил нает от друга фирма, защото техният бил развален. В своя защита тя заяви, че не е получавала фактури за разходи, направени в Македония.

Повечето от призованите 28 свидетели, оцелели в трагедията, заявиха, че не обвиняват Георгиева.
"Тя се давеше заедно с нас. Плачеше заедно с нас, бе една от групата", казаха хората. Сред тях има и такива, загубили близки в трагедията. Те обвиниха за смъртта на близките си капитана на корабчето "Илинден".
Сред свидетелите бе и Тотка Иванова, която заяви, че инициативата за екскурзията до Охрид е нейна и на около десетина нейни познати. Тя добави, че познавала Георгиева като собственик на транспортна фирма и затова се обърнала към нея да им съдейства за превоз, предаде БТА.  

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Хасковския окръжен съд. Самата Боряна Георгиева заяви, че ще обжалва и че не се чувства виновна.

Трагедията се разигра на 5 септември 2009 г. Сред жертвите имаше едно дете. Десетки хора оцеляха. Корабът „Илинден" се преобръна на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро.

Преди дни корабчетата, които се движат в езерото, бяха спрени, след като се отказаха да се пререгистрират на по-скъпа тарифа.