Всички ГКПП работят при пълни капацитети, осигурен е оптимален режим на работа на служителите от ГД „Гранична полиция" за максимално облекчаване на пропускателния режим, увериха от МВР.

На пътуващите от Гърция обаче бе препоръчано да използват и съседните контролно-пропускателни пунктове - Илинден, Капитан Петко войвода и Ивайловград.

Ограничено бе движението на ТИР-ове от 14.00 до 20.00 часа


Осигурено бе и полицейско присъствие и контрол по главните пътища, като в  участъците с интензивен трафик бяха разположени допълнителни сили.

Въпреки това обаче, изключително натоварен е трафикът по Е-79 в областите Благоевград и Кюстендил, предаде „Фокус”. 4 километра колона от автомобили се е образувала след отбивката за Бобошево в посока София. Автомобилите са заели и част от аварийната лента, a полицейски служители отбиват тежкотоварните автомобили.

Над 3 км колона пък се е образувала на околовръстното на град Дупница. Мокри и пътни са настилките и на територията и на двете области, което е предпоставка за пътни инциденти.

Още след 15 часа вече се беше образувала опашка и на граничния с Гърция пункт Маказа, предаде БНР. Колоната от чакащи автомобили надхвърли 4 км.

На пункта работят и двете трасета на вход за България. Времето за преминаване на един автомобил е средно около 2 минути, но се изчаква най-малко половин час.

Интензивен е трафикът на „Тракия”

Пикът на входа към София бе около 19.00 часа. Малко след това Тенев уточни, че около 50 000 автомобила - около една трета от очакваните, към 21 часа те вече бяха 100 000.

На входните артерии от Пловдив има дислоцирани екипи на „Пътна полиция”, които регулират ръчно движението на светофарите. Няма образувани колони и чакащи автомобили. Единствено на светофара на Горублянско ханче” се изчаква около 30 секунди, което е малко, предвид големия трафик към момента”, подчерта шефът на КАТ.

Той препоръча за автомобили, които се прибират от Бургас за София, алтернативен маршрут - на разклона за Пазарджик, където има околовръстен път, който минава през Делово, Момин проход и се влиза в София.

От МВР се надяват да не се стигне до огромните задръствания и чакането с часове, които помрачиха началото на четирите почивни дни на хиляди българи, които пътуваха.