За трети път съдебните кадровици не избраха председател на Софийския апелативен съд (САС), макар че Куцкова бе единствен кандидат, че получи публичната подкрепа на повечето редови съдии и че срещу нея нямаше нито едно негативно изказване.

При тайно гласуване само 9 души гласуваха "за" нея, 4-ма бяха "против", а шестима се въздържаха и така тя не събра нужните 13 гласа. От общо 25 членове на съвета, петима отсъстваха.

Вотът предизвика емоционална реакция у няколко от членовете на ВСС, особено у Камен Иванов, който викна: "Лъжци, Лъжци! Ето затова хората ще ни тричат..."

ВСС даде негативен и тъжен сигнал с гласуването за председател на САС, коментира по-късно и председателят на ВКС Лозан Панов, цитиран от БТА.

"Когато говорим за доверието в съдебната система, трябва сами да си помогнем, за да ни помогне и Господ. Когато става дума за такива ключови назначение, е необходимо хората да постигат консенсус помежду си. Става дума за един добър юрист и организатор", каза още той.

Панов подчерта, че му се искало с този вот времето на противопоставяне в съдебната система да приключи. Висшият магистрат изрази съжаление, че тя отново генерира собствените си скандали, които няма как да не се отразят в обществото.

"Разделението е доста тежко и много трудно ще се преодолее оттук нататък, и вотът днес го показа", добави той.

Според него решения като днешното трябва да бъдат гласувани от колегия от съдии, което е аргумент в посока към разделянето на ВСС, което се предвижда в обсъжданите промени в Конституцията.

Тезата за явното гласуване трябва да се въведе, подчерта още председателят на ВКС.

Тези, които са се съмнявали в обосноваността на предложението за премахване на тайния вот, сега би трябвало да се фокусират върху този казус, заяви и министърът на правосъдието Христо Иванов.

По думите му тайното гласуване позволява вземане на решения по други съображения, а точно тази зависимост е проблемът на доверието към властта. Поне да е ясно кой на каква позиция стои и това е минимумът, който се дължи на хората, избрали тези членове, категоричен бе Христо Иванов.

"Няма значение кой е кандидатът, но когато десет се изказват "за", а има девет гласа, това е тържество на неспособността да се вземат прозрачни решения. Оттук започват проблемите с доверието, с това да се носи отговорност, да се аргументира позиция", добави той по повод факта, че 9 от членовете на съвета казаха, че ще подкрепят Куцкова, а други двама признаха, че са гласували за нея, но реално тя получи 9 гласа "за", вместо 11.

По думите на Иванов, когато се предлагат промени в Конституцията, които да изчистят въпросите с прозрачността, те са мотивирани от подобни случаи.

Според него не министърът на правосъдието трябва да отговори на въпроса дали този състав на ВСС трябва да продължи да работи, членовете сами ще трябва да си отговорят.

За съжаление, изслушването и резултатите от проведеното тайно гласуване, не доведоха до успешен резултат, заяви и представляващият ВСС Соня Найденов, цитирана от "Фокус".

На въпрос какви послания отправят тези действия към обществото и не трябва ли ВСС да се оттегли, тя отговори:

"Tова трябва да се обмисли от всички и да се вземе решение. Това, което се случи днес в залата, не е полезно на никой и не трябваше да се случва изобщо".