Служебният министър-председател Стефан Янев посети днес зоната на изграждащия се ГКПП "Рудозем-Ксанти" и се запозна с темповете на строителство. Той прогнозира, че до края на годината ще бъде завършен изцяло обектът от българска страна, включващ ГКПП с прилежащата инфраструктура и довеждащи пътища.

"Надявам се в скоро време, до края на годината и началото на следващата, да бъде в състояние да се пусне поне трафикът за автомобили до 3.5 тона и пунктът да заработи", посочи служебният премиер. Запознавайки се с темповете на изграждане, Стефан Янев заяви, че новините около пункта от българска страна изглеждат добри и ще продължат разговорите с гръцките партньори.

"Административната сграда и пропускателните съоръжения в двете посоки са в етап на довършване, а изпълняващите обекта строители са оптимисти, че след като вече имат акт 15, до края на август ще получат и акт 16 и тази част ще бъде завършена", посочи премиерът Янев. "Каква е готовността от гръцка страна не знаем, но ще проведем необходимите разговори на междудържавно ниво", допълни министър-председателят.

Според него отварянето на този пункт е изключително важно както за Смолянски регион и Родопите, а също и за гръцката страна от гледна точка на трансграничното сътрудничество и повишаване възможността за по-интензивен трафик и търговия. "За да ги няма опашките на пунктовете "Кулата" и "Маказа", колкото повече ГКПП работят, толкова по-добре", заяви служебният премиер. Той изрази надежда, че откриването на ГКПП "Рудозем-Ксанти" ще се отрази положително на икономиката от двете страни на границата. Стефан Янев допълни, че комуникацията с гръцките партньори е добра, има разбиране за взаимните интереси и ползи за двете държави. Според премиера инфраструктурата на пункта е направена добре, изградени са по 4 ленти във всяка посока - 2 за леки автомобили, 1 за тежкотоварни и 1 за автобуси.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев обясни, че на този етап зависи от гръцката страна какъв трафик може да се пусне през трасето. Проблематични са участъци на гръцка територия, по които сега не могат да се движат товарни коли. Според областния управител отварянето на ГКПП-Рудозем е много важно за туризма и икономиката на региона.