"Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България", заяви държавният глава Росен Пелвнелиев, цитиран от БГНЕС, в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък, където взе участие в заключителните тържества за Празника на розата в подбалканския град.

Вижте снимки >>>

Президентът, представители на местните власти, министри и стотици граждани наблюдаваха традиционното шествие по случай празника.

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Президентът Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като "регионална политика действие". Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Празникът на розата е уникална възможност да покажем географския център и розовата столица на България - Казанлък и Казанлъшката долина, заяви и Лиляна Павлова.

Традициите и това, че България е позната с розата карат всички нас, като граждани и представители на правителството, да се стараем да правим това известно и достъпно за всички по света. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството при посещението си в Казанлък по случай Празника на розата, цитирана от пресслужбата на министерството.

Тя е обяснила, че само през последните дни са взети три важни решения, които ще съдействат за развитието и популяризирането на тази традиция и на региона. След повече от 35 години Музеят на розата, който досега се помещаваше в мазе, вече ще има своята сграда и инфраструктура. За тази цел правителството осигурява 1.3 млн. лв. от държавния бюджет, е съобщила Павлова.

Лично министър-председателят Бойко Борисов е настоял решението за осигуряването на първия транш от средствата да бъде взето на последното заседание на правителството - в сряда, 3 юни.

Министърът е информирала, че взетото миналия петък решение, с което по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. на Казанлък ще бъдат предоставени почти 1 млн. лв. допълнително финансиране за благоустрояване на градската среда по старата ОП "Регионално развитие". Преди месеци открихме обновените паркове "Розариума" и "Тюлбето", е припомнила Павлова, като е отбелязала, че с допълнителните средства ще могат да бъдат обновени още няколко парка и междублокови пространства, така че да се довърши благоустрояването на града.