Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците в клас, без да е избран изпълнителят на доставката на тестовете, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR

"Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата - не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун", посочи министърът.

Министерството на образованието и науката (МОН) ще проведе информационна кампания за тестването на учениците, след като стане ясен видът на щадящия тест, който ще се прилага.

"Вариантите са два - или детето само да се тества с тампон от устата, или да изплюва слюнка в контейнерче. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", отбеляза проф. Денков.

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас, но задължителното тестване ще започне там, където е спряно присъственото обучение заради високата заболяемост - София и Пловдив.

"Зеленият сертификат" ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.

"Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", каза Денков.

Той съобщил, че МОН ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите целия процес на изследване. Всеки един родител ще има възможността да види и да прочете листовката на продукта.

Междувременно все повече родители се оплакват от проблеми при дистанционното обучение.

"Притеснението е много слабо казано, това е прединфарктна ситуация", каза за БНР самотна майка на първокласник, която продължава да работи и е наела човек, който да се грижи за детето ѝ, докато си изпълнява служебните задължения.

Жената е притеснена не само финансово, тя смята, че детето ѝ няма да може да усвои добре учебния материал при дистанционното обучение.

"Сега трябва да бъде създадена основата, той е в първи клас и те сега се учат да четат, ръководителите на групата чрез монитора ще им обяснява как да четат и пишат", посочи тя.

Майката на първокласника работи като сервитьорка, ваксинирала се е, за да може да упражнява професията си.

"Това, което се случва от няколко години насам е, че се води война на идеологии, ценности. Това е война срещу здравия разум със средствата на пропагандата и дезинформацията на всички нива и за съжаление темата за Covid-19 е една от тези пропагандни тези, които вървят", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа на децата. Той коментира, че родителите са поставени в изключително трудна ситуация заради дистанционното обучение на децата.

"Има много други родители, които са двама и им е изключително трудно, но за самотните родители, родителите, които имат работа, при която не могат да вземат отпуск или не могат да работят вкъщи е абсолютно проблематично", допълни Богданов.