"Въвеждането на зеления сертификат е най-правилният ход, даже закъсня". Това коментира по NOVA News директорът на болница "Света Екатерина", проф. Генчо Начев.

Според него обаче този здравен пропуск, щом ще се въвежда, трябва да се въведе навсякъде, а не избирателно. Проф. Начев е категоричен, че зеленият сертификат трябва да е задължителен и за държавната администрация.

Новата мярка, по думите му, може да изиграе положителна роля, като стимулира ваксинирането. От друга страна предпазва от разпространението на вируса, коментира професорът.

"Много по-крути мерки се взеха в страни около нас и по-далеч от нас", припомни той. Проф. Начев дори призова за още по-голям обхват на задължителния здравен сертификат. "Все още не се изисква, за да влезеш на работното си място, аз мисля, че и това трябва да се въведе", каза лекарят.

"Вълната е много сериозна", коментира той ситуацията със заразата. В кардиоболницата разкриват още 16 легла за пациенти с коронавирус, като до момента са имали 10 функциониращи.

"Трансплантацията е черешката на тортата", коментира в деня на лекарския празник кардиологът преди операцията за поставяне на второ изкуствено сърце на младо момче, получило усложнения и след прекаран коронавирус. Той изрази надежда, че един ден Данчо ще получи и човешко сърце.

В момента 38 души на възраст от 3 до 60 г. чакат за трансплантация на сърце.