Локдаунът трябва да бъде въведен веднага. За излизане от кризата трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове. Това каза пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

"Данните, които излизат в понеделник, и се отнасят за през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 заразени, които са демонстрирали симптоми. Тези 4000 са видимата част на айсберга. Невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5. Считайте, че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам- натам и сеят зарази, защото са безсимптомни. Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика", посочи още проф. Кунчев.

"Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо. Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 000, те ще продължат 10-15 дни", каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи.

"Погледнете - интензивните легла вече са пълни - 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хора с единия крак в гроба... Остават 100-тина легла, а над 6000 легла за Covid-19 са заети, а това е на ръба... Вижте в Румъния какво става - и у нас е така, болниците са претъпкани - но телевизиите у нас си го спестяват. Хората над 60 години, които са най-уязвимите, страдат най-много, защо не се показва това от медиите?", попита проф. Кунчев.