Според финансовото министерство с тази мярка ще бъде ограничена контрабандата на гориво. Земеделците обаче смятат, че ще бъдат натоварени с ненужни разходи, съобщиха БГНЕС и "Фокус".

Протестът е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Фермерите заявиха, че днешният им протест е само генерална репетиция за това, което ще се случи след 1 септември, ако наредбата за монтиране на нивомерни и фискални устройства не отпадне.

Вижте снимки>>>

Радослав Христов, който е член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, каза, че няма как държавата да загуби от непоставянето на нивомери във ведомствените бензиностанции, тъй като акцизът на горивото е платен предварително. Той сравни искането на правителството за въвеждането на нивомерната система с контрабандата на цигари и попита риторично: "На всеки пушач да сложим брояч на устата ли?".

Малко след 9 ч. около 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво, като по този начин искат да покажат на управляващите какво ще се случи, ако ги принудят да монтират фискални и нивомерни устройства на всички видове селскостопански машини.

Над 70 трактора и други земеделски машини правят демонстративно зареждане на бензиностанцията на входа на пловдивското село Труд, в посока Карлово. Движението по пътя Карлово-Пловдив е блокирано в едното платно. В района има интензивно присъствие на служители на КАТ ''Пътна полиция'', които регулират трафика. Създаден е и обходен маршрут.

Колона, дълга над 2 км, със земеделска техника, която се включи в демонстративното зареждане на бензиностанции в района на Генерал Тошево, блокира международния път за Румъния.

Те зареждаха на няколко места в областта - на бензиностанции по пътя от Добрич към Варна, в района на Генерал Тошево по пътя за ГКПП-Кардам и на околовръстното шосе на Балчик по международния път за ГКПП-Дуранкулак. Искането им е държавата да не ги товари с излишни разходи.

Около 10 комбайна и 15 броя други селскостопански машини се подредиха в километрична колона, за да заредят гориво на бензиностанция на входа на Айтос. Движението в района е затруднено, но до голямо задръстване не се стига, заради повишеното полицейско присъствие.

Над 100 земеделци от Шуменско се събраха с машините си на бензиностанцията край село Царев брод. Образува се опашка, по-дълга от километър.

Земеделски производители зареждаха демонстративно комбайни и трактори на три бензиностанции в Русе - на изходите за София, за Разград и за Силистра, съобщи председателят на регионалния фермерски съюз "Дунавско зърно" Красимир Вълев, цитиран от БТА. Зареждането на гориво на бензиностанцията на изхода за София доведе до невъзможност това да направят и други превозни средства.

Около 50 селскостопански машини - комбайни и трактори, пък блокираха за един час бензиностанция край ямболското село Окоп на пътя за Елхово и ГКПП "Лесово".

Протестно зареждане имаше и в Разград, Ловеч, Търговище и Попово.

"Изискването за поставяне на измервателни устройства на съдовете за гориво, които ползват земеделците, е абсурдно и необосновано. В нашия район никой не е монтирал тези устройства, но няма констатирани случаи на злоупотреба с гориво от земеделски производители. Освен финансово, те са и едно допълнително административно бреме", коментира Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа, цитирана от БНР.

По думите й, е абсурдно да се смята, че фермерите използват контрабандно гориво.

"Горивото, което купуваме, има намален акциз. Ние нямаме сметка да не го купуваме с фактури и регламентирано", добави Димитрова.