До задръстване не се стигна, а шофьорите на камиони се оказаха солидарни с исканията на работещите в топлоцентралата и брикетната фабрика, съобщи БТА.

Около 2000 души се събраха сутринта на едночасов протест срещу решението за затваряне на "Брикел", организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа". Към работещите във фирмата се присъединиха и излизащи от нощна смяна миньори от "Мини Марица-изток", представители на учителските синдикати и жители на община Гълъбово.

С лозунги "Искаме заплати, а не социални помощи", "Господин Борисов, ние сме с вас, помогнете ни!", "МОСВ погубва "Брикел", протестиращите под дъжда изслушаха ораторите. Те поискаха политическо решение, което да позволи да продължи работата на топлоцентралата и изпълнението на инвестиционната програма за привеждане на мощностите в съответствие с европейските екологични норми.
Отново бе поискана оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

"Искаме един по-компетентен поглед към "Брикел". Настояваме за запазване на работните места и социалния мир в общината. Възможно е да се работи с половината от мощността, като през това време се изгражда и сероочистващата инсталация. Затварянето на ТЕЦ-а ще остави без отопление болниците и училищата в Гълъбово, както и много семейства", каза председателят на КНСБ в дружеството Диана Тунева.

По думите й, ако до петък не бъдат чути, синдикатите ще пренесат протеста си пред Министерския съвет и ще искат среща с министър-председателя Бойко Борисов.

По-късно днес Нона Караджова заяви пред журналисти, че не вижда причина да се иска оставката й заради предвиденото затваряне на "Брикел" в края на този месец, съобщи БТА. По думите й, недоволството на работниците от предприятието трябва да бъде насочено към синдикатите, които шест години не са си свършили работата и от седем години знаят какви са условията на приватизационния договор.

Караджова отправи въпроси към синдикатите, защо не са предупредили работниците за предстоящото затваряне на "Брикел", защо не са заложили условия в колективния трудов договор какво ще се случи с работниците след изтичането на разрешените часове работа на предприятието. Питам синдикатите защо не са преговаряли с работодателя "Брикел" да работи с намалени мощности до края на 2011 г., добави Караджова.

Преди няколко седмици тя съобщи, че "Брикел" трябва да затвори до края на октомври, тъй като няма необходимите сероочистващи инсталации и вече е изчерпало допустимия брой часове, в които може да работи без тях според европейските еконорми. Синдикатите поискаха отсрочка, докато предприятията бъдат модернизирани, но министерството предупреди, че ако затварянето не е доброволно, ще стане принудително. 

Фабриката за брикети в Гълъбово е производителят, от когото социалното министерство купува енергийните помощи за социално слабите. Тя е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който през 2004 г. отказал да разпише ангажимент за въвеждането на сероочистващи инсталации и според европейските изисквания вече трябва да преустанови дейността на фабриката и ТЕЦ-а, припомня БГНЕС.