Решението за протеста бе взето на извънредно заседание днес, УС на СФСМВР. Полицаите ще протестират против промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност".

Беше взето решение за провеждане на национален протест на 5 юли 2015г. - професионалния празник на МВР под надслов "Ние не празнуваме!"

Преди месец полицаите проведоха протест в столицата, в който участваха над 500 души. Протестиращите служители посипаха захар пред входа на министерството на вътрешните работи, след което се отправиха на шествие.

Промените в пенсионната реформа в сектор Сигурност предвиждат полизаите да се пенсионират от следващата година на 52 г. и 8 м. и тази възраст да расте през следващите 13 г., докато достигне 55 г. пенсионна възраст.

По-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че би подала оставка, само ако и я поиска премиерът Бойко Борисов.

Все повече се чувствам на мястото си, каза Бъчварова и уточни, че най-трудно е да се преборят предразсъдъците. Тя напомни, че не е единствената жена ръководител на полицаи в ЕС – в Швейцария е жена музикант, във Великобритания е жена, завършила география и Австрия е жена с образование маркетинг. Да си на този пост не означава да си полицай, само трябва да разбираш хората и да си опитен в политиката, за да намираш най-добрите решения, каза Бъчварова, която е социолог по професия.

В отношението към полицията се фокусират всички неудачи на обществото, коментира още МВР министърът.

За исканата й оставка и полицейските протести Бъчварова каза още: "Имах разговор по тези две теми и те получиха отговорите, които трябваше да получат. Пенсионната реформа е един проект, който се внася от вицепремиерa Калфин и така предложена, тя трябва да регулира обществените отношения за цялото общество".

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година.

В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР. СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.