Санкцията й от 1000 лв. е в резултат на проверката, която Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) извърши в училището след сигнал от родители за упражнено сексуално насилие над дъщеря им Ана-Мария, която е с аутизъм. Прокуратурата вече започна разследване.

Венета Ал-Шериф не е получавала констативен протокол нито от Министерството на образованието, нито от ДАЗД, предаде БНР.
Тя отхвърли твърденията, че децата в IV-то помощно училище се обучават в незащитена среда и са оставяни без надзор на педагогическия персонал.

Директорът се въздържа от коментар по случая с Ана-Мария, тъй като все още текат следствени действия. След като са налице всички доклади, училището ще излезе с официално становище.

По думите на директора, фактите не съвпадат с обвиненията.

Служебният министър на образованието доц. Румяна Коларова е направила изненадваща проверка в 4-то помощно училище в София, съобщи пресцентърът на МОН.
Тя е извършила проверката с директора на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев.

"Доц. Коларова изрази своята критика към директора Венета Бочева Ал-Шериф за констатираните многобройни нередности при проверката на МОН, извършена след сигнал на родители за упражнено насилие над тяхното дете в рамките на училището. Очаква се директорът да даде своите писмени обяснения пред дисциплинарната комисия на МОН"
, пише в прессъобщението.

Четирима служители на училището са поискали да напуснат заради "неправомерния натиск", на който се чувствали подложени вследствие на отправените подозрения и обвинения за тормоз на дете.

Родителите на Ана-Мария я заведоха на преглед в болница "Пирогов" по изискване на разследващите органи, за да се изготви медицинско изследване, което да установи, дали е имало сексуално посегателство.
Детето е било прегледано от гинеколози на спешния център в присъствието на дознател и лекуващи лекари на Ана-Мария.

Датата е била насрочена от разследващите органи. Заради това, че момичето е с аутизъм, прегледът е бил под пълна упойка.

Родителите на Ана-Мария заявиха, че най-сетне институциите са се задействали, за да се търси истината, но едва след намесата на медиите.

Според семейство Симеонови, в училището вече се знае кой е посегнал на дъщеря им, но истината не се изнася от училищното ръководство.

Майката продължава да чака писменото обяснение от училището кой е свалил бельото на Ана-Мария и защо тя го е намерила в училищното шкафче.