Книгата на Зое Шепард, псевдонимът, под който пише 32-годишната французойка, е озаглавена "Тотално зарит от работа", пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. В нея дамата разказва как служителите на държавната администрация във Франция успявали да сведат 35-часовата работна седмица до 5-часова работна седмица, а през останалото време се занимавали с всичко друго, но не и с работа.

Държавните чиновници дори си организирали своеобразни съревнования кой по-дълго време ще се задържи пред кафе машината, кой по-продължителни фалшиви болнични ще успее да си уреди и кой ще съумее да прекара целия си работен ден във висене в социални мрежи като Фейсбук.

В книгата си Зое Шепард описвала главно поведението на колегите си от областния съвет на френската област Акитен, където тя работела. Дамата обаче не използвала истинските имена на колегите си, а ги заменила с други. Въпреки това, когато своеобразният наръчник за това как да симулираш работа на работното място се появил в книжарниците, много от колегите на Зое се разпознали в него и се вдигнали на бунт срещу писателката.
Книгата породила и гнева на оглавявания от социалистите Областен съвет, според който Зое е опетнила неговата репутация и е помогнала доверието в него да се понижи.

Резултатът от всичко това бил, че Зое била привикана вчера пред дисциплинарна комисия, която й забранила да работи в държавната администрация за 2 години.

Самата Зое признава пред в. "Дейли телеграф", че всичко разказано в книгата се базира на действителни факти. Тя споделя, че след 8 г. учене в елитни френски учебни заведения започнала работа в областния съвет на Акитен. Там била назначена в дирекцията по международни и европейски дела срещу заплата, равняваща се на 30 000 британски лири (около 36 500 евро/годишно) Веднага след постъпването й на работа нейният шеф й дал да напише доклад от няколко страници.

Зое мислела, че трябва да свърши работата бързо, но шефът й казал, че срокът е до средата на следващата седмица. Отначало Зое не могла да повярва на ушите си и смятала, че е обект на шега от типа "скрита камера". После привършила за половин час работата и така се оказала с много свободно време до средата на идната седмица, когато изтичал крайният срок.
Постепенно младата дама се убедила, че това е темпото на работа в цялата й служба и стигнала до извода, че работи по 5 часа срещу няколко десетки хиляди евро.

Въпреки че Зое загуби своята работа заради книгата си, творбата й ще е като манна небесна за френския президент Никола Саркози. Тези дни той се зарече да намали разходите в държавната администрация и книгата ще налее масло в огъня на аргументите му, че държавните служители не работят достатъчно за парите, които получават и че в държавната администрация се харчи безпричинно много, пише "Дейли телеграф". 

Преди седмица синдикатите призоваха франзуците да протестират срещу плана на  Саркози да увеличи минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 г.