Това стана ясно след проверка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по проблема с турските и румънските трансгранични радиоизлъчвания, които заглушават българските честоти на Северното Черноморие у нас.

Незаконно е да се заглушават чуждите радиостанции, чийто сигнал се приема на територията на България. В тази посока не може да се търси решение на въпроса, коментира пред БТА председателят на медийната комисия на парламента Даниела Петрова. Тя обясни, че особено през лятото заглушаванията са по-силни, поради високите температури, които са причина за по-високата проводимост на въздуха. Затова през горещите месеци по Черноморието ни се чуват турски и румънски станции, които в повечето случаи заглушават българските.

Според Петрова проблемът е и в това, че българските радиоусилватели са с по-малка мощност от тези на съседите ни. Изходът, по думите й, е в усъвършенстването на техниката на радиата. Решението на проблема не е законодателно, а техническо и финансово. Необходими са повече инвестиции за купуване на по-мощни радиопредаватели, смята тя.

По думите на зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов,  който участва в работна група по проблема със заглушаване на българския ефир във Варна и региона от турски честоти, България може да поиска от Турция да намали мощността на радиоизлъчването на нейните станции на база на международни изисквания.
"Турците излъчват със излъчватели от по 30 киловата, докато допустими са излъчватели с мощност 3 киловата", обясни Костадинов.

В същото време в България има и много незаети честоти, особено в малките населени места и гранични райони, където няма интерес от страна на радио операторите и няма заети честоти, които се заемат от турски радиостанции.
В квартал „Виница” във Варна при замерване работната група е засякла 58 турски, 21 български и 2 руски станции, стана ясно още от зам.-председателя на ВМРО.
По думите на Костадинов единствената държава, която не навлиза в нашия ефир и която не извършва агресивна радиопропаганда, е Сърбия, а всички останали излъчват силен сигнал във вътрешността на България.

Работната група ще изпрати писмо до съответните турски органи и ще поиска да се преведат турските излъчватели според изискванията, каза още Костадинов. Ако това не бъде уважено, Комисията по регулиране на съобщени ще сезира още през септември международната организация, която прави мониторинг на радиочестотите. Тя е в правото си да излезе с решение и да накаже страната, която нарушава международните конвенции, т.е. Турция.