Разследването срещу Иванов е образувано след извършена проверка от Областната дирекция на МВР в Хасково, възложена от прокуратурата, по повод излъчен репортаж по bTV, съобщиха от държавното обвинение.

Градоначалникът ще бъде разследван за това, че в периода юни – декември 2014 г., като длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки, с цел да набави за другиго облага и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за Община Хасково.

Прокурорите ще проверяват законосъобразността при разходване на средства по ремонта и разплащането на обект „Стадион Хасково“, както и произхода на средствата, с които е осъществено строителството.

Ще се провери възлагана ли е обществена поръчка, спазена ли е процедурата, разходвани ли са законосъобразно общинските средства, съобразно извършените строително-монтажни дейности по ремонта.

От държавното обвинение допълват, че ще бъдат назначени съдебно–икономическа и инженерно-строителна експертизи.

Още преди две години лидерът на РЗС Яне Янев представи на пресконференция справка за сигнали в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта за кметове на 16 общини. Един от тях бе именно за това, че фирма на кмета на Хасково Георги Иванов е извършила ремонт без необходимите документи.

"На 10 февруари 2012 г. се твърди, че е ощетена община Хасково с незаконна обществена поръчка, а също така - и че кметът е продавал държавни имоти, които не са собственост на общината. Общината не работи в полза на хората, а в полза на кмета, описана е такса рекет или „дарение”, което се иска от всеки, решил да строи”, разказа тогава Янев.

Самият Георги Христов коментира пред Дарик радио, че няма никакви притеснения относно разследването.

"Ако някъде има престъпление, то трябва да се докаже. Кое е престъплението: че направих стадиона за 40 дни и го пуснах да се лицензира, че проведох обществена поръчка, с която се разплатих и вложих 500 000 лева в този стадион?”, риторично попита хасковският кмет.

Само преди седмица Окръжната прокуратура в Пазарджик започна разследване срещу кмета на Белово Костадин Варев за неизгодни сделки с имоти и съставяне на документи с невярно съдържание.

В средата на май прокуратурата в Благоевград започна проверка за обществени поръчки в Петрич, проведени без конкурс. Обвинението се самосезира след репортаж на Нова телевизия за кмета на Община Петрич Вельо Илиев (независим, подкрепен от СДС) и зам.-кмета Христо Георгиев и възлагане на обществени поръчки.

Седмица по-рано ГЕРБ изключи от редиците си кмета на Ботевград Георги Георгиев, след като одитен доклад на Сметната палата показа нарушения и злоупотреби за над 1,3 млн. лв. в общината, а журналистическо разследване показа огромното имение на Георгиев.

В средата на април разследване на bTV показа имението на пазарджишкия кмет Тодор Попов в село Паталеница. Според независим оценител "селската къща" на кмета, построена през 2014 г., струва около 1,5 млн. лв., а заплатата му е около 2000 лева. Имотът разполага с покрит басейн, фитнес, джакузи, парник, изкуствена река, къща за гости и др. Окръжната прокуратура се самосезира, а финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че НАП е започнала проверка.