Служителите на Първо РПУ Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев в качеството им на полицейски органи при изпълнение на службата си, в съучастие помежду им, са причинили на пострадалите Веселина Китова и Александър Грошанов леки телесни повреди, съставляващи болка и страдание, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Разследването срещу четиримата полицаи, които вече бяха отстранени от работа, е възложено на следовател от отдел "Следствен" към Софийската градска прокуратура, като първоначално определеният срок за неговото провеждане е двумесечен.

В хода на проведената в кратки срокове предварителна проверка от органите на СДВР са събрани достатъчно данни, че при извършената полицейска проверка и последвалото я задържане на Китова и Грошанов на 19 декември м.г., полицаите са превишили служебните си правомощия и употребената от тях сила е надскочила необходимите предели.

Видеоклипът, показващ полицейското насилие в центъра на София, е бил заснет от свидетел и бе излъчен от предаването "Господари на ефира".

Като законен повод за образуване на делото прокуратурата се е позовала именно на видеозаписа. Софийската районна прокуратура отправя молба за съдействие към Нова телевизия, която излъчва предаването, за предоставяне на допълнителни данни във връзка със случая.

Тази вечер в столицата е насрочен протест срещу полицейското насилие. Около 1500 души са заявили във Фейсбук, че ще участват в митинга пред столичния храм "Св. Седмочисленици", който ще се проведе от 18 часа под мотото "Качество, а не количество в МВР".

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че протестиращите имат гарант в нейно лице. Тя допълни, че уволнения ще има, но не и самоцелни.
Тя допусна, че разпространените видеозаписиси с полицейско насилие от миналата година целят да дискредитират МВР и нея като министър.  И съобщи, че в полицията започват допълнителни обучения по задържане.