Днес в часовия диапазон 9-10 ч. бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати - 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 000. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20 на сто от всички изтеглени документи. Това съобщиха от"Информационно обслужване" АД.

Готов е и сертификатът за преболедувалите коронавирусната инфекция, доказана чрез антигенен тест. Всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc. 

Документът е разработен от "Информационно обслужване" за 4 дни. Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19.

Хората, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат. Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки за територията на България, неговата валидност е удължена до 365 дни от датата на първия положителен тест.

Общо 1,470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври 2021 г. до този момент са изтеглени над 550 хил. сертификата.