ДНК тестове са потвърдили, че в аферата с атентата на летище Сарафово край Бургас има роднинска връзка, но властите не потвърдиха дали убитият при експлозията също е канадски гражданин, допълва изданието, цитирано от БГНЕС.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че за разплитането на случая е помогнал именно ДНК тест.
"ДНК-то му върху шофьорската книжка на един от извършителите ми даде основание да позволя вече с определена степен на вероятност да се съобщи информацията, която и вие самите настоявахте месеци наред да разберете", обясни той пред журналисти причината да бъде обявена връзка на атентата с ливанската шиитска групировка Хизбула.

Както вече е известно, според българските служби двама от терористите са ливанци с двойно граждантво - единият с канадско, другият с австралийско.
Истинското естество на роднинската връзка между убития терорист и неговия канадски съучастник обаче остава неясна. Канадският гражданин има повече от един брат, който също има канадско гражданство, но няма данни той да е замесен, пише още "Нешънъл пост".

Мат Левит, най-големият експерт по въпросите на Хизбула във вашингтонския Институт за Близкоизточна политика, заяви, че в редиците на подкрепяното от Иран движение роднинството между членовете е често явление.
При операциите си Хизбула често използва хора, които имат семейни връзки помежду си или са израснали заедно, тъй като тези дългогодишни отношения обвързват членовете и за разузнаванията и правозащитните органи е много по-трудно да проникнат в мрежите им, коментира Левит.

Идентифицираният канадец е емигрирал от Ливан и е живеел във Ванкувър до 12-годишна възраст, когато се върнал в родината си. Така получил и двойно гражданство. На 28 юни той е използвал канадски паспорт, за да влезе в България и да подготви атентата. Тогава обаче започнал да се представя с фалшива американска шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико от Мичиган, САЩ. На снимката на документа вероятно е бил с перука.
Неговият роднина също е използвал фалшива шофьорска книжа от Мичиган с името Жак Фелипе Мартин. Той първоначално бе смятан за камикадзе, но от Европол заявиха, че бомбата е била задействана, докато е поставял бомбата в автобуса заради грешка.

Двамата му предполагаеми съучастници - канадецът и австралиец, използвал псевдонима Браян Джеймисън, по-късно отпътували през Румъния за Ливан. Предполага се, че австралиецът е направил бомбата и е получил за това пари от Хизбула, съобщава още „Нешънъл пост".
Две седмици след атентата полицията е открила фалшивата шофьорска книжка на замесения канадец, недалеч от границата с Румъния. Именно ДНК проба от нея показала роднинска връзка с Мартин.