Ромските семейства трябва да получат по 325 лв., с които да посрещнат първите си нужди при осигуряването на ново жилище, предаде БТА.

За да получават социални помощи от държавата, нуждаещите се трябва да подадат в общинските служби за социално подпомагане нови молби с данните от новата си лична карта и постоянен адрес.
Ако това не стане до края на септември, ще загубят правото си на помощи, допълни Спасова, цитирана от БТА.

Ромите, които живеят на открито край съборения блок, обаче може и да не получат социални помощи, ако не се регистрират на нов адрес и не сменят личните си документи. Повечето ромски семейства от бивака продължават да чакат общината да ги настани. Те се оплакваха, че няма къде да отидат и нямат пари за документи. От общината обаче казаха, че ромите няма да бъдат настанени в други общински жилища.

Откъде да вземем тез пари да си изкараме лични карти, пари нямаме, ето вънка сме на поляната, жалват се те пред БНТ.
 
В същото време никой в ромския лагер не е съгласен да си даде децата в социални домове. Това предложи като временна мярка преди дни кметът на града Георги Славов.
Не е известен точният брой на децата. Полицията и социалните служби са установили, че през деня в лагера се събират много роми, а вечер в колибите остават да спят не повече от десетина семейства, които наистина се нуждаят от помощ.