Това става дори с момичета в 6-ти клас, разказва директорът на Основно училище "Братя Миладинови" в Сливен Митко Митев, цитиран от Дарик радио.

В школото учат доста деца от ромския квартал "Надежда" в града. Според директора учениците говорят предимно майчиния си език, а това е един от основните проблеми при обучението. Затова в училището има засилено обучение по български, а класните ръководители поне веднъж седмично контактуват със семействата в квартала. 

Основната цел на обучението е усвояването на говорим български език и създаване на хигиенни навици, посочва Митев. Сред другите проблеми са осигуряването на облекло, обувки и допълнителни помагала. Възпитаниците на училището са 1340, но има и закъснели, които ще влязат в час след завръщането на родителите им - гурбетчии. На педагозите им се налага да се борят и със сегрегацията, която ромите сами си създават в квартала, казва още директорът - те държат на тяхното делене на мюсюлмани, лахове, роми, музиканти и др.

През последните дни в Пазарджик се разгоря скандал, след като родители на 24 деца от основно училище в града ги отписаха заради това че в същия клас има още 12 първолаци от ромски произход. Ден след това и двете учителки подадоха молба за напускане. Според просветния министър Сергей Игнатов обаче заяви, че няма етнически конфликт, а причината за проблема е лошият мениджмънт на училището.

Подобен конфликт има в почти всеки български град - това обаче показват проверките на Българския Хелзински комитет, който ще проучи по-подробно случая в Пазарджик. Българските родители не приемат, когато в класа има голям брой ромски деца, коментира днес председателят на организацията Красимир Кънев пред БНР.

Междувременно министърът по усвояване на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев заяви, че не е убеден, че голяма част от българските граждани подкрепят интеграцията на ромите, предаде БГНЕС. По думите му едно от усилията, които трябва да бъдат положени едно ромско дете да посещава училище, е да се плати допълнително.
"Питайте някой на тротоара дали е готов да плаща данъци за това ромското дете да ходи на училище", риторично попита министърът.