Пред бюрата по труда опашките стават все по-големи с всеки изминал ден, а напрежението сред чакащите все по-голямо.

Безработни се нареждат пред тях от сутринта, а към обяд опашките вече стигат улицата. Хората са десетки и спазват дистанция с оглед на мерките в извънредното положение заради коронавируса.

Едни са с маски, други не. Пред повече бюра има организация - служител, който стои встрани и чака всеки новодошъл на опашката и му дава документите, които са нужни и които да попълни предварително.

Въпреки това хората са толкова много, че са изнервени, а на опашките постоянно стават скандали.

В столичния квартал "Левски" се е наложило дори да бъде извикана полиция заради покачване на напрежението, съобщава bTV.

"Искахме да направим списък, а вътре служителите казаха, че въобще не ги интересува", разказа Владимир Савов, който чака своя ред.

След като мине 13 ч. служителите обявявали, че до края на работния ден могат да поемат не повече от 30 човека и приканвали останалите да си тръгнат.

На практика един ден не стига на безработните да се регистрират и на другия ден трябва отново да чакат.

На места чакащите си правят списъци с имена, за да се знае редът.

На фона на напрежението обаче служители, които работят в Бюрата по труда, вече заявяват желание да напускат. Такъв пример е Александра Панова, която разказва пред bTV, че заплатата й е 650 лв., а работата последните седмици е непосилна. "Има конкурси за нашите места. 650 лева - да заповядат", казва служителката.

Днес министър Деница Сачева обяви, че от началото на извънредното положение (13 март) към днешна дата 61 644 са подалите заявление като търсещи работа и обеща, че служителите от бюрата, които са на първа линия, ще получат допълнително пари. 

Препоръки от Агенцията по заетостта за облекчаване

Изискванията, за намаляване на бюрокрацията пред бюрата, бяха дадени от Агенцията по заетостта - освен дистанцията, маската, се препоръчва на на клиентите си предварително да осъществят контакт по телефон или електронна поща със съответната дирекция "Бюро по труда".

Безработните лица могат да ползват и модул "Личностен профил на търсещото работа лице", за което е необходимо да получат данни за достъп от трудовия посредник.

Регистрацията на място в бюро по труда/филиала се ограничава до снемане на базовата информация за клиента и извеждане на регистрационна карта. Допълнителна информация може да се получава на следваща среща или да се предоставя чрез модула "Личностен профил за търсещо работа лице" за безработните, които имат електронен адрес.

Лицата, които желаят да се регистрират като търсещи работа и имат профил в Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), могат да подават заявление-декларация за регистрация чрез него, като си свалят заявлението от сайта на Агенция по заетостта. 

Безработните могат да подпишат собственоръчно или с електронен подпис и да го изпратят чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) до дирекция "Бюро по труда" съобразно адреса, по който желаят да се регистрират (постоянен или настоящ), заедно с копие на документ за самоличност.