Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил д-р Христо Кознички, цитиран от БНР и припомни, че в селото има огнище на болестта.

Болните от бруцелоза в Рила вече са 32-ма. От изпратени 76 проби две са положителни, съобщиха от регионалната инспекция по здравепозване в Кюстендил. Новите болни са консумирали мляко и сирене, които не са преминали необходимата термична обработка. Вече са изследвани почти всички хора в риск от района на епидемичния взрив.

Следващата седмица ще бъдат взети за изследване нови серумни проби. От областната агенция по контрол на храните съобщиха, че три кози от село Мурсалево в съседната на Рила община Кочериново ще бъдат умъртвени.

Бруцелозата е заболяване, което протича като туберкулозата, като има продължителен инкубационен период. Трябва да се знае, че хора, които са консумирали неварено мляко или са били в контакт с раждащи, болни животни и вдигнат температура трябва да се изследват, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Междувременно от Областна дирекция по безопасност на храните в Шумен съобщиха, че при проверка с цел ограничение на разпространението на бруцелоза е засечен нерегламентиран превоз на живи агнета. Животните били купени от Разградска област и транспортирани с микробус, който е бил засечен край край село Тервел. Съвместна проверка на ветеринарните инспектори и полицаи показала, че животните са били без ветеринарномедицинско свидетелство за транспорт. Осем от тях са били и без индивидуални ушни марки, а микробусът е бил без регистрация за превоз на животни.

Агнетата са били пренасочени за санитарно клане в регламентирана кланица, като от всички са иззети проби. Ако анализите покажат, че месото е безопасно за консумация, то ще бъде дарено на социални заведения. Резултатите се очакват в началото на следващата седмица.