Според мотоклубовете пък в бъдеще би трябвало да се търси район за изграждане на мотописта за състезания. Тези идеи били обсъдени на среща с лидерите на мотоклубовете, съобщи Борислав Василев от столичния КАТ, цитиран от БТА.

Идеята на КАТ ще бъде представена пред Столична община, а ако бъде възприета, то движението по Околовръстното ще бъде спирано само в периода от 21 до 1 часа през нощта в конкретния ден. Участъкът, който КАТ предлага да се използва, е между кв."Бъкстон" и разклона за бул. "България". По думите на Борислав Василев при мотосъстезанията би могло да присъстват и медицински екипи.

Нощните гонки с мотори са плод на ниска култура, на тотална липса на ценности, на употреба на алкохол, наркотици, коментира обаче Михаил Иванов, мениджър на пистовия пилот Мартин Чой. Той е сред най-успешните български състезатели по мотоциклетизъм на писта през последните няколко години и е сравняван като български аналог на световноизвестния Валентино Роси. По думите на Иванов гонките трябва да бъдат правени на писти, а когато се правят на нерегламентирани места трябва да бъдат спирани.
"Мотогонките са нещо, което държавата трябва да спре много бързо, на мига, за да спрат и безумните самоубийства на млади хора", заяви още Михаил Иванов.

Според статистиката за миналата година само в София са станали 57 катастрофи с мотори, при които 4 души са загинали и 62 са ранени. От КАТ посочват, че най-често причина за зверските катастрофи с мотори у нас стават с младежи без книжка и опит за кормуване на мощните машини, които летят с над 200 км в час и са заплаха както за самите себе си, така и за случайни минувачи.