Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изразиха удовлетворение от високото ниво на изпълнение на задачите по време на съвместната подготовка на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и от армията на Великобритания. По време на учението спецчастите ни неутрализираха терористи заедно с британските военни.

На летище "Чешнигирово" днес се проведе ден за високопоставени гости, на който присъстваха още Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и представители на Министерството на отбраната. Това съобщиха от министерството.

Министърът на отбраната Каракачанов изрази удовлетворение от високото ниво на изпълнение на задачите по време на съвместната подготовка


"Това са момчета, на които ще разчитаме в първите часове на евентуален конфликт. Подготовката им е много добра, а посредством подобни съвместни учения с военнослужещи от армиите на други наши съюзнически държави тя се издига на все по-високо ниво", посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след демонстрацията на бойни способности.

Той поздрави участниците в демонстрациите с думите: "Благодаря за доверието, което имаха към мен, и за старанието, което положиха. Когато един войник, без значение дали е в Силите за специални операции, Сухопътните войски, флота, авиацията, получава отношение и бъде мотивиран, той си изпълнява много добре задълженията."

Това са момчета, на които ще разчитаме в първите часове на евентуален конфликт, посочи Каракачанов


"На момчетата от нашите специални сили много пъти съм казвал, че те винаги могат да докажат своя девиз - "Там, където другите не могат". За тези 4 години съм наблюдавал много пъти вашите способности. Убеден съм, че ако се наложи вие първи да застанете срещу противник, ще го направите по възможно най-добрия начин. На всички участници в това съвместно учение пожелавам то да завърши успешно, пожелавам здраве (особено необходимо точно в тази ситуация на пандемия), както и успешна служба", добави той.

Министър Каракачанов поздрави британските военнослужещи, участващи в подготовката, с думите: "Добре дошли в България на нашите британски приятели. Радвам се, че сте тук, и че с нашите Специални сили развивате умения и качества, които ще бъдат необходими, ако се наложи, за да утвърждаваме общите си интереси като европейски държави."

На летище "Чешнегирово" военнослужещи от СКСО направиха огнева тренировка с използване на симулационни боеприпаси, занятия по водене на огън от движение чрез преодоляване на препятствия и използване на укрития, приложиха стандартни оперативни процедури при водене на бой в затворени пространства.

Съвместни българо-британски екипи направиха демонстрация по неутрализиране на терористи в сграда с използване на симулационни боеприпаси. Тези и други задачи, специфични за действията на специалните сили на различни терени и при различни условия, са отработвани в продължение на две седмици от българските и британските участници в съвместната подготовка.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че целта на съвместната българо-британска подготовка е отработване на тактически действия.

"При специалните сили успехът на една малка група в много случаи определя успеха на големите операции. Позволете ми да благодаря на тези мъже, които тренират втора седмица, и ще продължат до 5 март, че до този момент успешно и безаварийно водят подготовки в три различни центъра. Убеден съм, че това е в интерес на всички - да се издига на по-високо ниво подготовката на българските и британските военнослужещи, както и оперативната съвместимост и доверието и приятелството помежду им", каза още генерал-майор Явор Матеев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. Роб Диксън получиха от генерал-майор Явор Матеев символичния знак на съвместната подготовка с датата и мястото на нейното провеждане.