Генчев ще излежи присъдата при първоначален строг режим, съобщи Plovdiv24.bg. 
Първоначално Пловдивският окръжен съд наложи 10-годишна присъда на полицая за това, че на 1 април 2009 г. в сградата на полицията в Стамболийски е направил опит умишлено да умъртви колегата си Красимир Тарев.

Тогава Генчев отишъл цивилен в сградата на управлението, въпреки че по това време не бил на работа, носейки със себе си зареден личния си пистолет "Байкал". В това време в залата за оперативки на втория етаж на управлението се изнасяла лекция, на която присъствал почти целият състав. Ангажиран като лектор бил и пострадалият Тарев, който бил на редовна смяна.

Около 9,30 часа оперативката приключила и полицаите започнали да слизат по стълбището. Генчев изчакал Тарев да се появи и го спрял с протегната ръка. Казал му да почака малко. Тарев го попитал какво иска. Вдясно от стълбището била вратата за мазето и Димитър Генчев поискал да отидат там. Тарев отказал, при което Генчев извадил пистолета, насочил го към тялото на колегата си и стрелял.

Дежурният полицай веднага измъкнал пистолета от ръцете на стрелеца, който го предал без съпротива. Веднага била извикана "Бърза помощ".

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Димитър Генчев работел в системата на МВР от 1996 г. През 2007 г. бил назначен на длъжност "старши полицай" в "Охрана на обществения ред" към РУП Стамболийски. Пострадалият Красимир Тарев също работил в МВР от 1996 г., като през 2006 г. бил назначен на длъжност разузнавач 4-та степен в група "противодействие на престъпността".