Всички проверени автомобили на онлайн платформа за превози са получили пари за услугата, но не са издали документ за плащането. Това става ясно при съвместна акция на ИА "Автомобилна администрация", МВР и НАП, провела се днес. В съобщението на НАП не се казва името на платформата.

В операцията на трите ведомства са извършени тайни контролни покупки на транспортна услуга на територията на София, като колите са поръчани през мобилно приложение.


"Плащането е извършено в брой и в нито един случай не е издаден платежен документ или касова бележка", съобщават от приходната агенция.

От НАП допълват, че контролът на таксиметровата и сходните й дейности се осъществява от ИА "Автомобилна администрация" ИААА, но инспектори на приходното ведомство са изпратени за съдействие в рамките на тяхната компетентност.

Проверките са реализирани на три локации в столицата. Установено е, че водачите работят с личните си автомобили, не издават платежни документи и нямат лиценз за извършването на превоз на пътници срещу заплащане.

При акцията са установени трима водачи, които са извършили нерегламентиран превоз на пътници с леки автомобили.

Водачите са санкционирани, а превозните средства са спрени от движение, като са свалени номерата и са иззети документите на автомобилите.