Информациите от Украйна добиват нови нюанси - реториката е смекчена. През октомври е намаляла с близо една трета употребата на изрази като "украинската хунта" и "наказателната операция" в руския ефир, сочи проучване, поръчано от "Независимая газета", предаде БТА.
 
Телевизиите обаче по-често говорят за "бандеровци" в украинската власт - ред западни украинци тачат националиста Степан Бандера, но рускоезична Източна Украйна го обвинява, че е действал съвместно с нацистите срещу Съветския съюз.
 
Федералните телевизии постепенно "превключват вниманието си към вътрешноукраински проблеми, свързани със смяната на властта - различните избори и партийни скандали", пише изданието.

Според политолога Иля Кисельов това става главно заради примирието между Киев и сепаратистите.

За Кремъл е дошло времето на сенчести договорки - би било странно да помпа и занапред общественото мнение, смята колегата му Алексей Макаркин.
 
"Нали приказваха месеци наред, че в Киев има хунта, а сега президентите ни ще се срещат в Милано - защо тогава да викаме на всеки кръстопът, че в Украйна управлява жесток режим? Ами ако ни попитат хората в Русия защо тогава се договаряме с тях?" - пояснява той.

Напрежението, поддържано в руските медии, може би започва да влияе зле върху мирогледа на населението, изтъква аналитикът Алексей Мухин.

Според наблюдателя Константин Калачов "социално-икономическият дневен ред (в Русия), примерно поскъпването може скоро да задмине украинския". Освен това "дори да пишат, че Европа е готова да се откаже от санкциите, Путин оценява реално доколко са сериозни намеренията на Запада и е разбрал, че е стигнал тънката червена линия".

"Хората се умориха да живеят в очакване на война. И тази умора вече натежава повече от всичко", добавя Калачов.

Среща Путин - Порошенко

Президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко в телефонен разговор потвърдиха взаимната готовност да продължат обмена на мнения, включително по газовия въпрос, в кулоарите на предстоящия в Милано на 16 и 17 октомври форум "Азия - Европа".
Това съобщи вчера пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Разговорът се състоя по инициатива на украинската страна.

"Бяха обсъдени възможни мерки за съдействие за мирното уреждане на обстановката в югоизточна Украйна", се посочва в съобщението на пресслужбата.