Наред с изучаването на чужди езици, за да преодолее проблема, МВР ще включи в охраната на курортите и курсанти от Академията, които свободно говорят френски, немски или английски, съобщи вътрешният министър.

И тази година по зимните курорти, както и през миналия летен сезон, ще бъдат командировани полицаи от страната. По думите на Цветанов ще бъде въведена и допълнителна мярка – "да има ски-полицаи по пистите, за да дадат по-голяма сигурност за туристите”.

"В България най-важният проблем е, че хората не се разбират, няма превод и липсва общ език между туристите и полицаите", каза и посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, цитиран от "Фокус". По думите му туристите не разбират защо трябва да чакат, а полицаите не могат да им обяснят. "Ние сме съгласни с идеята да се използват служители от Академията на МВР и се надяваме, че следващата година ситуацията ще се подобри", допълни Алън.

Друг проблем пред чужденците били неработещите банкови клонове в почивните дни, в които туристите да заплащат глоби за наложените им административни нарушения.
Сред предложенията за решаването на проблема е въвеждането на платежни терминали, съобщи министърът.

С посланиците той е обсъдил възможността през януари да бъдат обновени информационните листовки за чужденци. В последно време не са постъпвали оплаквания от преминаващи през страната ни, единодушни са Цветанов и посланиците.

През миналия сезон в зимните ни курорти бяха командировани 162-ма служители на МВР, като целта бе голяма част от тях да владеят чужди езици. Сега вътрешният министър отчете, че през лятото 557 полицаи от вътрешността на страната са били изпратени на работа в летните курорти.